Informatie voor illustratorenVooraf

Vaak krijgen wij de vraag: 'Hoe pak je het aan als je je werk naar een uitgeverij wilt sturen?'
Ons eerste advies is: ga naar de jeugdbibliotheek of een goede (kinder)boekwinkel in de buurt en kijk welke uitgeverij het beste past bij het genre waarin jezelf hebt geïllustreerd. Vaak krijgen we bv. magische of science fiction tekeningen of illustraties voor prentenboeken toegestuurd, terwijl het niet in de verwachting ligt dat we in dat genre iets gaan uitgeven. De Inktvis is vooral gespecialiseerd in boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen (de Kokkel-reeks).
Hoe gerichter je zelf vooraf de uitgeverij selecteert, hoe groter de kans is dat die uitgever in jouw werk geïnteresseerd zal zijn.


Opsturen

  • Stuur een enkel voorbeeld per post of per e-mail (hooguit vijf illustraties) of geef een verwijzing naar een site.
  • Stuur geen dikke pakken papier, maar probeer nieuwsgierig te maken. Selecteer enkele illustraties, maar stuur nooit originelen!
  • Als je wilt dat we het werk terugsturen nadat we hebben besloten er niets mee te doen, sluit dan een antwoordenveloppe en voldoende porto bij.


Afspraak?

Wij maken geen afspraken voor een presentatie van je werk, voordat we er een indruk van hebben kunnen krijgen. Stuur dus eerst iets op als je denkt dat het bij De Inktvis past. In een enkel geval nodigen we je dan uit.


Beoordeling

Wij kijken o.a. naar originaliteit en stijl. Minstens zo belangrijk is het of het past binnen het fonds van De Inktvis. Soms wijzen we mooie illustraties af, omdat het werk niet past binnen onze toekomstplannen.
Wij streven ernaar iedereen binnen drie maanden een antwoord te geven. Als we een antwoordenveloppe met voldoende porto hebben ontvangen, retourneren we je werk. Zo niet, dan bewaren we het na afwijzing nog drie weken en vernietigen het vervolgens.


Hoe verder?

Als wij verder willen met het werk, nemen we uiteraard contact op om afspraken te maken. Soms vragen we of het werk in portefeuille mogen houden. In de meeste gevallen zullen we echter een korte afwijzing sturen. Mensen vragen vaak een inhoudelijk oordeel. Het ontbreekt ons echter helaas aan tijd om hierop in te gaan.

Veel succes en plezier met illustreren!